Overhuden – Epidermis
Overhuden består faktisk af 2 lag (Hornlaget og Basalcellelaget)
Overhuden, epidermis, består af flere lag. Det lag, der vender ud mod omgivelserne danner vores hudbarriere.
Det er især dette lag, der samtidig er hudens tyndeste, som beskytter mod ydre påvirkninger. Dette lag består af døde hornceller og fedtstoffer, der konstant afstødes fra hudens overflade, og som derfor også konstant må fornyes. Det sørger det inderste lag i overhuden for.
Dette lag er tykkere og består af flere lag af levende hornceller, der hele tiden deler sig og bevæger sig opad. Under denne vandring opad bliver horncellerne flade, mister deres kerner og bliver til sidst til døde hornceller. Det tager ca. fire uger for en celle at bevæge sig op til toppen. De levende hornceller producerer fedtstoffer, også kaldet lipider, der transporteres ud af cellen og danner en slags kit eller lim, som binder de døde hornceller sammen.
De døde hornceller opfyldes på vej mod hudens overflade af et proteinstof, der kaldes keratin. Keratin er et hårdt, fast og meget modstandsdygtigt stof. Fedtstofferne udgøres af ceramider, cholesterol og frie fede syrer og kaldes fysiologiske fedtstoffer, idet de naturligt dannes i kroppen.
Overhuden indeholder ingen blodkar, men modtager al sin blodforsyning og dermed forsyning med ilt og næringsstoffer fra blodkar i læderhuden.
Hudbarriere og hudfarve
De levende celler i overhuden producerer en række fedtstoffer, som lægger sig mellem horncellerne og danner en næsten helt vandtæt barriere. Hudbarrieren hindrer dels fremmede microorganismer i frit at invadere kroppen og dels hindrer den vandet i at fordampe fra hudens dybere lag og dermed udtørring af huden og dehydrering.
Overhudens levende lag indeholder også pigmentceller (melanocytter). De producerer farvestoffet melanin, der beskytter den underliggende læderhud mod de skadelige UV-stråler fra solen. Det er melanin, der giver huden den brune farve efter ophold i solen.
Celleomsætning i epidermis
Overhudens døde hornceller slides efterhånden af på grund af den friktion, som huden udsættes for. På denne måde holder overhuden en nogenlunde konstant tykkelse (under én millimeter). Afslidningen sker især når vi går og arbejder med hænderne, men også som følge af alle bevægelser og slitagen fra tøjet. En stor del af almindeligt hus-støv udgøres faktisk af disse døde celler!
Det tager i gennemsnit to måneder inden en nydannet hudcelle når hudoverfladen og slides af. De legemsdele som er udsat for en større slitage, har en tykkere overhud, og derfor tager omsætningen af celler i huden på disse legemsdele længere tid.
Fra ny hudcelle til skæl
Vandringen fra en ny hudcelle til hornlaget tager normal ca. 4 – 6 uger, hvor hudcellerne stødes af som skæl. Der dannes hele tiden nye hudceller – så nye er på vej.